Polievka z cvikle plná vitamínov

Pri varení tejto polievky máte zaručené množstvo vitamínov a látok, ktoré sú pre vaše telo prospešné. Možno nie každého láka cukrová repa – cvikla – pretože sme na ňu zvyknutý väčšinou z nášho detstva. Vtedy sme boli nútení ju jesť práve pre jej zdravé účinky a vplyvy na ľudské telo a preto sme si prirodzene voči nej vybudovali odpor. Dajte jej však šancu aby vám ukázala, že nie je taká zlá za akú ju považujeme. Navyše polievka z cvikli je nie len zdravá  chutná, ale môže byť aj peknou súčasťou jedlej dekorácie vášho stola. A to práve pre svoju peknú sýtoružovú farbu.

červená řepa
 
Doba za akú môžete pripraviť túto polievku je skutočne krátka. Na prípravu štyroch porcií vám postačí dvadsať minút. Poďme si spoločne uvariť túto ružovú dobrotu.
 
Na začiatok budeme potrebovať dve stredne veľké cvikly. Ak by ste mali jednu takú väčšiu tak postačí aj tá. Cibuľku budeme potrebovať naopak iba jednu a to práve z tých menších. Samozrejme soľ a čierne korenie nevynecháme z receptu. Sú predsa dobrým dochucovacím prostriedkom každej polievky. Ak sa u vás doma nájde citrón, bude to len dobré. Z polovice citróna budeme potrebovať práve jeho šťavu. Ak však nemáte doma citrón, môžete ho pokojne nahradiť aj citrónovou šťavou. Ostáva ešte prichystať smotanu a máme hotovo. Vezmeme si na dve veľké polievkové lyžice smotanu na varenie a do jedného hrnčeka si naberieme zasa kyslú smotanu.
 
Začať môžeme prípravou cvikiel. Tie si ošúpeme a poriadne ich očistíme. Potom ich umyjeme a nakrájame ich na malé kocečky. Podobne budeme chystať aj cibuľu. Avšak iba v tom smere, že ju očistíme. Následne cviklu spolu s cibuľkou dáme do hrnca, ktorý sme si zvolili na varenie polievky a zalejeme ich vodou. Počkáme kým sa začne obsah hrnca variť a na miernom ohni necháme variť prikryté. Potom ešte pridáme soľ a mleté čierne korenie. Premiešame a varíme ďalej.

polívka
 
Cvikla by mala zmäknúť. Keď sa tak stane, vyberieme celú cibuľu z polievky von a pridáme do nej smotanu na varenie. Teraz si vezmeme ponorný mixér a tým celý obsah rozmixujeme tak aby nám vznikla hladká zmes. Zasa necháme polievku prevariť a dochutíme ešte poprípade soľou či čiernym mletým korením. Pridáme ešte citrónovú šťavu. Premiešame a necháme variť. Pred tým ako podávame ešte pridáme kyslú smotanu ako ozdobu a je hotovo. Už si len poprajme dobrú chuť a vychutnávajme si!

Polievka z cvikle plná vitamínov
Ohodnoťte příspěvek